پایگاه خبری وب زوم

ایران سیاست گذاری

منتشر شده در تاریخ دوشنبه 10 بهمن 1401 ساعت 11:38

رصدخانه ژئوماتیک برای انجام پایش و رصد راه‌اندازی شد

رئیس گروه توسعه فناوری‌های ژئوماتیک، ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته از رونمایی از چهار فناوری در این حوزه خبر داد و گفت: یکی از این محصولات رصدخانه ژئوماتیک است که به منظور پایش در حوزه‌های مختلف در کشور راه‌اندازی شده است.

یاسر ابراهیمیان قاجاری با اشاره به برگزاری دومین نمایشگاه بین‌المللی ایران ژئو که از روز گذشته یکشنبه ۹ بهمن ماه در نمایشگاه بین‌المللی برگزار شد، این نمایشگاه را گردهمایی شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه ژئوماتیک توصیف کرد و افزود: این نمایشگاه تا ۱۲ بهمن ماه جاری در سالن ۷ نمایشگاه بین المللی، دستاوردهای شرکت‌ها در این حوزه را به نمایش گذاشته است.

وی با بیان اینکه این نمایشگاه به صورت سالانه برگزار می‌شود، اظهار کرد: این رویداد با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و برخی از دستگاه‌های اجرایی چون سازمان جغرافیایی برگزار شده است.

ابراهیمیان، رونمایی از چهار محصول را از برنامه‌های جنبی روز نخست این نمایشگاه ذکر کرد و یادآور شد: "سامانه تعیین موقعیت بومی"، "سامانه بومی عکسبرداری هوایی فتوگرامتری"، "موتور بومی GIS" و "رصدخانه ژئوماتیک" عناوین محصولات رونمایی شده در این رویداد است.

رییس گروه توسعه فناوری‌های ژئوماتیک ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی، با اشاره به پیاده سازی سامانه تعیین موقعیت بومی در کشور، اظهار کرد: برای کاربرد GPS در کارهای دقیق مهندسی نیاز به دقت‌های بالا است و برای این منظور نیاز به ایجاد شبکه‌ای از گیرنده‌ها است تا به دقت‌های بالا در این حوزه رسید.

وی با بیان اینکه سامانه تعیین موقعیت این نیاز کشور را مرتفع خواهد کرد، گفت: رصدخانه ژئوماتیک امکان پایش با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در حوزه‌های مختلف را فراهم می‌کند که از جمله آن می‌توان به پایش تغییر کاربری اراضی و یا تردد ناوگان حمل و نقل اشاره کرد.

ابراهیمیان با بیان اینکه ماموریت اصلی این رصدخانه، رصد و پایش است، افزود: فرایند رصد در این رصدخانه از جنس پایش و تغییر مکانی است و بهره برداران داده‌های این رصدخانه نهادهایی چون سازمان امور اراضی، استانداران، پلیس و همچنین جهاد کشاورزی برای رصد میزان کشت است.

رییس گروه توسعه فناوری‌های ژئوماتیک با اشاره به سامانه بومی عکسبرداری، خاطر نشان کرد: سامانه بومی عکسبرداری هوایی فتوگرامتری یک سامانه تکنیکال است؛ چرا که برای تصویربرداری هوایی نیاز به دوربین‌های خاصی است که مجهز به فناوری‌هایی چون GPS است؛ چرا که در سرعت بالای هواپیما باید هزاران عکس گرفته شود و برای پردازش این تصاویر نیاز به سامانه‌ای است که تاکنون این سامانه‌ها از خارج وارد کشور می‌شد.

وی اضافه کرد: با همکاری فناوران،‌ نسخه ایرانی این سامانه پیاده‌سازی شده است.

ابراهیمیان با بیان اینکه موتور بومی GIS با سامانه تعیین موقعیت دو فناوری مجزا هستند، در این باره توضیح داد: سامانه تعیین موقعیت دارای بخش‌های سخت افزاری و نرم افزاری است، به این صورت که در سراسر ایران یکسری گیرنده‌های GPS نصب می‌شود و داده‌های به دست آمده مقایسه می‌شوند؛ ولی موتور بومی GIS کاملا نرم افزاری است که برای پردازش اطلاعات کاربرد دارد.

به گفته وی این ۴ محصول رونمایی شده از دستاوردهای شرکت‌های دانش بنیان است که با حمایت معاونت علمی ریاست‌جمهوری به تولید رسیده‌اند.

منبع: ایسنا